Cultură

Cergău

1302

Atestare Cergău

3

Localități

1747

Locuitori Cergău

jud. Alba

Localizare Cergău

CEORGOVENILOR TREBUIA SA LI SE DEA DREPTUL LA CULTURĂ

În comuna Cergău începând cu anul 2008, a luat amploare activitatea culturală a Ansamblului folcloric, care exista până atunci numai la nivel de sat Cergău Mare şi care promova doar sporadic obiceiul de seceriş.
Odată ajunsă în funcţia de primar, am considerat că în comuna noastră sunt mult mai multe tradiţii şi obiceiuri populare care meritau arătate întregii ţări şi chiar am ajuns să le arătăm şi peste hotare.
În primul rând am construit un ansamblu folcloric foarte numeros cu oameni mobilizaţi din întreaga comună şi de toate vârstele, astfel putând să arătăm toate tradiţiile şi obiceiurile noastre populare.
Participările noastre în această perioadă la concursuri şi festivaluri dovedesc cea mai mare promovare a ansamblului folcloric din comuna Cergău din ultimii 20 de ani.
În momentul de faţă Ansamblul folcloric din comuna Cergău are un program vast şi cuprinde tot ceea ce înseamnă tradiţie şi folclor:

  • Formaţie de dansuri populare, care a ajuns la un nivel profesionist, reuşind să prezinte dansuri din mai multe zone ale ţării
  • Grup vocal feminin si mixt, care interpretează cu o mare măiestrie cântecele comunei noastre
  • Grup folcloric care aduce în scenă frumoasele noastre obiceiuri populare: de seceriş, obiceiuri de Crăciun,
  • Purtata de la Lupu, obiceiul de şezătoare etc.
  • Grupul de fuieraşi de la Cergău Mic
  • Taraf
  • Creator popular
  • Solişti vocali
  • Solişti instrumentişti
  • Expoziţie etnografică

Mă mândresc cu acest ansamblu folcloric pe care l-am reînviat în mandatul meu de primar, ansamblu cu care putem pune în scenă un spectacol de mare amploare, spectacole cu care ne-am prezentat pe multe scene ale ţării, precum şi în străinatate.
Participări ale ansamblului folcloric la concursuri şi festivaluri în perioada iunie2008-iunie2012:
Festivalul Afroda – Cenade 2008.
Datină Străbună pe Secaş -2009.
Prima participare a comunei Cergău la concursul “Cultură pentru cultură”, faza zonală, desfăşurat la Blaj,15 mai 2009, obţinând locul II şi suma de…………………….lei, pentru Căminul Cultural.
Festivalul Afroda – Rădesti 2009.
Festivalul de colinzi – Blaj 2009.
Festivalul “Datină Străbună pe Secaş”, organizat de comuna Cergău- 30 ianuarie 2010.
Concursul “Cultură pentru cultură”, faza zonală desfăşurat la Blaj, 15 mai 2010, obţinând locul I şi suma de___________lei pentru Căminul Cultural.
Concursul “Cultură pentru cultură”, faza judeţeană desfăşurat la Avram Iancu, iulie 2010, obţinând locul I şi suma de____________pentru Căminul Cultural.
Spectacol în cadrul evenimentului “Fii satului” Cergău 2010.
Festivalul Afroda – Săsciori 2010
Participare cu expoziţie gastronomică în cadrul emisiunii “Ne vedem la TVR”, realizată de Marina Almăşan -2010
Spectacol şi expoziţie etnografică, cu ocazia Zilei Naţionale a României- 1 Decembrie – Alba Iulia 2010.
Festivalul naţional de colinzi – Sibiu 2010, reprezentând judeţul Alba.
Festivalul de colinzi- Blaj 2010.
Festivalul “Datină Străbună pe Secaş”- Păuca 2011.
Invitaţi speciali în spectacolul de 15 mai 2011 desfăşurat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.
Festivalul internaţional de “Tradiţii şi dansuri populare”, Hayfemfest – Istambul –Turcia , 20-26 iunie 2011, reprezentând România.
Realizarea în comuna Cergău, cu participarea ansamblului folcloric a emisiunii “Suflet Românesc”- 2011.
Spectacol si expoziţie etnografică, cu ocazia Zilei Naţionale a României – 1 decembrie 2011.
Festivalul de colinzi – Blaj 2011
Festivalul “Datină Străbună pe Secaş” – Roşia de Secaş -2012

Emisiunea “Vine Clujul pe la noi” realizată de Sergiu Vitalian Vaida, transmisă în direct din curtea Căminului Cultural din Cergău Mare, în care protagonişti au fost membrii Ansamblului folcloric al Căminului Cultural, emisiune care a pus în lumină toate valorile acestei comune, arătând lumii întregi că această aşezare a avut o evoluţie evidentă pe toate planurile -social, economic şi cultural- iar locuitorii ei sunt oameni gospodari şi credincioşi, care păstrează cu sfinţenie obiceiurile şi tradiţiile din străbuni

Aceasta prezentare a activitatilor culturale din comuna Cergau nu poate fi
Incheiata fara a fi amintita prezenta in nenumate randuri alaturi de ansamblul folcloric din comuna Cergau a indragitei noastre artiste Alina Pinca, care nu a uitat si nu va uita niciodata ca are obarsiile in comuna noastra si care este foarte mandra de implicarea mea in pastrarea datinilor si obiceiurilor noastre folclorice.
Inchei aceasta prezentare cu sufletul plin de emotie si bucurie la gandul ca in comuna noastra a renascut prin cultura satul de altadata, ca parintii si bunicii nostrii traiesc momentele petrecute in copilaria lor.

R

Dansuri populare

R

Grup folcloric

R

Taraf

R

Grup de fluierași